31. května 2015

Opráski sčeskí historje 1 až 3 (jaz)


Minulý víkend jsem běžel svůj první závod a vyšel mi pěkně. Chtěl jsem se za tuto událost odměnit a oslavit ji. Tak jsem si koupil v knižní podobě tři díly komiksové série Opráski sčeskí historje.


Tím jsem rozetnul dlouhé dilema: Opráski sleduju na webu průběžně a jsem fanoušek. Měl jsem však velké pochyby, zda mi přinese něco navíc, když si je koupím vytištěné.

Formulovat definitivní názor na Opráski není pro mě snadné. Vidím, že pár kamarádů je - stejně jako já - nadšenými fanoušky. Stejně tak vidím, že jiní rozumní lidé - například mangelka - mají vážné výhrady a nadšení propagátoři je rozčilují.

Já na Opráskách žádnou slabinu nevidím - což je způsobeno tím, když budu upřímný, tak mi nevadí vulgarity, ba se jim s chutí směju. Ale to jediné bych dovedl uznat jako objektivně slabší stránku té práce; totiž že slovní hříčky jsou z podstatné části postaveny na tom vtipu, že z normálního slova udělají slovo sprosté. Když si představím, že by takto postupoval třeba p. Přidal, když překládal (či spíše znovunapsal) Pan Kaplan má třídu rád, vznikl by text asi tak desetinové hodnoty proti tomu, když p. Přidal dovedl vymyslet slovní hříčky, které jsou vtipné, ale ne vulgární.

Sprostá slova jsou bohužel i důvodem, proč se o Opráskách nebudu bavit se svými dětmi - devítileťáka by některá témata nejspíš už zajímala, protože zná dobře staré pověsti. Ale Opráski nemají téměř epizodu bez vulgarit, takže nic.

Čímž pádem zůstávám doma jediným čtenářem, protože - jak jsem psal - manželce zas vadí (mimo jiné) ta sprostá slova.

Jiné slabiny už však na knize nevidím:

- Tím, že si hraje s historickými postavami, pan anonymní autor vytvořil samozřejmě oslavu všeobecného dějepisného vzdělání. Kdo nemá přehled o dějepise, je mimo hru. 

Pozvání p. Palackého na Vorparlament do Frankfurtu - klíčový
okamžik moderních českých dějin. V Opráskách zpracováno
s láskou k detailu: doména .bö, nabídka jízdenek Rakousy -
cizina - k Turkovi, znění zvacího dopisu atd. atd. Celý díl zde.

- Opráski jsou kulturní událost. Všichni je znají, je to téma k hovoru a posílání e-mailů.

- Mám rád komedie, parodie i perzifláže všeho druhu a nadprůměrně ochotně se jim směji. Takže posunutí tragických příběhů historických velikánů o patro níž, do komedie, mě baví.

- Výborný tah bylo zaměřit se na záporné postavy; král p. Zikmund Lucemburský je vydařená volba z hlediska našich dějin, protože krásně ztělesňuje vrcholné období a nikdy nekončící dějepisné polemiky. Současně ukazuje volba p. Zikmunda - jakožto protihráče p. Husa - coby hlavního protagonisty určitou distanci od zavedeného českého dějinného příběhu.

Klasický špičkový díl o dětství p. Zikmunda a
jeho nezvedeného bratra p. Václava :-) 
Zdroj: zde.

- Vidím určitý pozitivní vývoj od prvního ke třetímu dílu: v prvním dílu se ještě tu a tam vyskytne i nějaká opravdu slabá epizoda. Zdá se mi však, že slabých epizod postupem času ubývá. Postupně se vyjasňuje i koncept; roste počet dílů, kde se hovoří o událostech, které nacionální veřejnost nerada slyší.

Závěr: od samého počátku, kdy jsem se setkal s Opráski, jsem přesvědčen, že mají hluboký význam a že nejde jen o sprosté vtípky. Vybavilo se mi, co říkal v souvislosti s humorem p. Horníček: že nemá smysl vymýšlet vtip například o jablku, pokud s jablky není nic špatně, protože v takovém případě se nikdo nebude smát. Ale když bude okolo jablek ve veřejnosti napětí, stačí říct "jablko" a sál vybuchne smíchem. Že Opráski jsou tak legrační, je dle mého znakem, že máme pochyby o přesvědčivosti svého dějinného příběhu.

Dlouhodobě mám dojem, že se naše veřejnost (včetně mě) málo vážně zabývá úvahami o vlastní historii tím způsobem, že by si při pohledu zpět připouštěla i vlastní chyby. Vidím to jako součást toho občasného hodnotového guláše, na který si mnoho lidí stěžuje.

Protože mám radost z prohlášení brněnského zastupitelstva k vyhnání Němců z Brna, tak si čistě osobně zde na blogýsku myslím, že Opráski jsou součástí stejné změny přemýšlení o českých dějinách směrem k menší zaťatosti, která umožnila i brněnské usnesení.

Jinak pokud jde o humor, řekl bych, že Opráski mají potenciál posunout obecné vnímání humoru, protože jsou tak slavné. Připomínají mi trochu situaci p. Čtvrtníčka, když postřehl nechtěný humor důvěrných chlapských vulgárních telefonátů v policejních odposleších fotbalových managerů a udělal z toho představení Ivánku, kamaráde. Jsem přesvědčen, že právě tím otevřel p. Čtvrtníček cestu novému druhu humoru, ze kterého následně těží další tvůrci (Kancelář Blaník nebo dle mého docela i TV seriál Čtvrtá hvězda).

Jako p. Čtvrtníček "objevil" pro humor jednu část aktuální komunikace, udělaly Opráski podobnou práci zase o deset let později zase s jiným segmentem jazyka. Nepřekvapilo by mě, kdybychom se do budoucna více setkávali se stylem "ciwe se stim smiř", "fkužečnosťy", "dmnti fgt", zvlášť když někdo bude chtít vtipkovat pro mladší generaci. Opráski přinesly do literatury definitivně současnou reálnou podobu psaného jazyka v neformální elektronické komunikaci.

Doufám, že Opráski se do budoucna zaměří co nejvíc na mluvení o nepříjemných věcech (jako jsou padouši, poražení, menšiny apod.), protože tam je jejich nejsilnější stránka.

Tištěnou verzi mohu doporučit: docela si ji prohlížím, i když ty epizody již dobře znám z webu. Měl jsem pochyby o pevnosti vazby brožurek, ale zatím vypadají solidně a nerozpadají se.

První věta (prvního dílu): ufufifuuffuf uffufuf uštambudem...

Poslední věta (třetího dílu): Tu u vatri zvrchovanoztï!


Související: Opráski sčeskí historje 4 - zde

5 komentářů:

  1. Pěkně sepsáno! Rozhodně je to pro mě zcela nový náhled. Dosud jsem to brala jako poměrně účelově vyrobenou chytlavou srandičku ve smyslu kvízu "poznejme, o kterou historickou událost, o které jsme slyšeli naposledy v sedmé třídě základní školy, vlastně jde, a zasmějme se tomu rychleji než kolega u vedlejšího stolu"; okořeněnou klasickým rozkošnickým uchichtnutím nad sprostými slovy, u kterého jsem též kdysi doufala, že z něj vyroste obyvatelstvo nejpozději v té sedmé třídě, a spoustou pitvoření... A ono ne! Ona to refexe dějin, nad kterou se našinec v rozpacích kroutí (snad že si nedokážu představit, proč by měl mít někdo problém s dějinami svého národa, nedovedu to brát ani přibližně vážně), sociologická studie a obraz (oprás) vývoje jazyka v jednom. Jen mám zároveň dojem, že ta moje varianta mi možná připadala méně děsivá :-)) Srovnání s jablkem pana Horníčka by bylo případné, jen kdyby tam ty vulgarity být nemusely. A snad ani ty by mi tolik nevadily, jako to huntování češtiny. Už tak píše dobře každej desátej! Já se na to prostě nemůžu koukat, ono to fyzicky bolí. :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Já mam oprásky rat.:-D

    OdpovědětVymazat
  3. AA:-) : Anebo tak. Ale nějak si myslím, že když něco vypadá hodně lehce a spontánně, tak za tím musí být o to přesnější představa, když ne už úvaha.

    A:-) : Já též:-)

    OdpovědětVymazat
  4. I ja som fanusik. Nastastie i moj muz, knihu ma dokonca i s pecatou a podpisom autora. A ano, sproste slova mi vadia, takze mavam zabrany to propagovat medzi slusnejsimi kamaratmi. Teda i ja som slusna a sprostu mluvu fakt neznasam, len opraski maju ine prednosti. .. Zaujimalo by ma, ci by mali tolko fanuskov, keby sproste neboli...
    Zmrzlinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá otázka. Já bych si myslel, že odpověď by byla asi záporná.

      Vymazat