31. prosince 2014

Spěšný vlak Ch.24.12. (Jan Poláček)

Dnešní knihu jsem dostal jako dárek, a sice při posledním scifistickém večírku přímo od presidenta fandomu, p. Rampase.

Jsem mu vděčen, protože beletrie  p. Poláčka s motivy alternativní historie -  Spěšný vlak Ch.24.12. - je skvělá kniha, velice dle mého gusta. Zhltl jsem ji dychtivě během jednoho dne na dovolené u našich.
 
Počítám, že Spěšný vlak náleží do sci-fi žánrové literatury, ale fantastický motiv (alternativní historie) není to hlavní; podstatná je především atmosféra knihy. Při četbě se narazí na fantastické prvky jen zřídka, stojí spíše na okraji; současně jsou však brány zcela vážně a vyznění výtečně pomáhají.

Atmosféra, o které jsem se zmínil, je konkrétně hnusný studený depresivní prosinec na českém maloměstě Chrud v roce 1953 z pohledu mladého pilota-veterána. Svět bez humoru a bez perspektivy. Jelikož jde o alternativní historii, je to doba krátce po konci druhé světové války, kterou vyhrála Osa tím, že Německo shodilo na New York a Washington dvě japonské atomové pumy.
 
Nepřišel jsem na žádné české město, které by mělo německý název Chrud; nabízela by se Chrudim, ale její německý název jsem nenašel.
 
Je zbytečné rozepisovat se o dalších detailech alternativního světa této knížky - na internetu je dostupných hned několik velice kvalitních recenzí. Nedivím se, že dílo vzbudilo takový zájem.

Nad rámec témat, nad nimiž se zamýšleli ostatní recenzenti, bych přidal jeden aspekt, který myslím ostatní nezmiňovali. Jedním z prvků, které jsou v příběhu jinak než v naší realitě, je politický vývoj českých zemí před vypuknutím války; generál Gajda v čele českých fašistů převzal moc ještě před německou okupací a české země se aktivně (a úspěšně) zúčastnily války na německé straně.
 
P. Poláček představuje v knize Spěšný vlak Ch.24.12. zajímavý model jednoho extrémního konceptu českého národa, kdy by se Češi přihlásili zcela k příslušnosti k německé oblasti. V knize je myslím realisticky zobrazena úvaha, že v případě německého konečného vítězství by bylo postavení Čechů strašlivé bez ohledu na jejich předchozí volbu pro Říši.
 
Jak se píše ve všech recenzích, kniha je skvělá - jen snad trochu stručná. Byl bych si přál, abych se pořádně dozvěděl, jak to bylo dál. Když budu upřímný a nebudu se přetvařovat, tak bych si přál, aby hlavní hrdina se pustil do boje, zabil postupně všechny zláky, zachránil svět apod. Žádného dovysvětlení nadhozených otázek a ani žádné finální bitvy se však čtenáři nedočkají. Možná by se dalo říct, že text je charakterem spíš novela než vysloveně román.
 
Knihu určitě doporučuji; jako e-kniha se prodává za padesát Kč.

První věta knihy: Do všeobecného povědomí se konec třiapadesátého roku vepsal politickými procesy a krutou zimou.

Poslední věta: Povzdechl: Snad už se konečně všechno obrátí k lepšímu.

Žádné komentáře:

Okomentovat