20. července 2010

Sorela (Radomíra Sedláková)

Jak tak přináším po stěhování postupně ty obrovské tašky s knížkami z komory do bytu, objevují se trvalky mojí knihovny.

Tak třeba od pí. Radomíry Sedlákové Sorela - česká architektura padesátých let. To je katalog k výstavě, která se konala v roce 1994. Moc výstav jsem neviděl, ale zrovna na tuhle jsem evidentně zašel, když jsem byl na škole.

Katalog je útlá brožurka, kterou s sebou od té doby tahám po všech knihovničkách. A občas se do ní dívám.

Je tam úvodní slovo, kde se vysvětlují ty hlavní body:
- Sorela je český pojem pro socialistický realismus v architektuře a jinde je neznámý. Vymyslel ji nějaký p. Josef Havlíček jako zkratku ze slov socialistický realismus a ze jména tehdy prý významného teoretika nějakého p. Lakomého.

- Jak vidí každý, byl to historizující sloh, který se inspiroval renesancí a klasicismem, odmítal strohý funkcionalismus. Historizující podobné stavby se stavěly v první polovině století i ve Státech, kde jsou v tomto stylu první mrakodrapy.

- U nás jsou dle knihy tři hlavní symboly sorely, z nichž památník p. Džugašviliho již nestojí. Stojí hotel Internacionál v Dejvicích a kulturní dům v Ostrově. Hotel Internacionál byl původně ubytovna pro vojsko (po stranách) a pro sovětské poradce (uprostřed). Kulturní dům v Ostrově cení autorka poměrně vysoko, že je to účelné a žije to dodnes.

- Jinak se vláda tehdy ohledně výstavby docela krotila a - vyjma těch hlavních symbolů - největší architektonické realizace byly bytové a prospěšné. Plánovaly se i různé politické monumenty, ale zůstaly v drtivé většině na papíře a vláda si je netroufla stavět a časem na ně už ani nebyly peníze. Pamatuju si, že v této části byly na výstavě opravdu pozoruhodné záměry rozboření celého starého města v Praze s tím, že by se tam udělalo shromaždiště pro masové projevy. Bohužel zrovna tyhle věci v tom katalogu nejsou; je tam pár návrhů na nerealizovaný ústřední dům armády, který měl být na kulaťáku v Dejvicích (jeden návrh je i na obálce knihy), návrhy různých krajských výborů KSČ a návrh obrovské vysoké školy stranické, kterou zamýšleli na Vyšehradě (možná se pletu, ale zdá se mi, že to mělo být tam, kde pak postavili Palác kultury/Kongresové centrum).

No. 1 symbol. Byl jsem uvnitř kdysi na jakémsi absurdním školení American Express v rámci nějaké brigády.


Nejvýznamějšími realizacemi byly celé urbanistické projekty nových socialistických měst, hlavně Nová Ostrava (Poruba), Šumbark-Bludovice (dnes Havířov), Příbram-Březové Hory, a Nová Dubnica (úplně nové město na Slovensku navržené p. Krohou). Pak se z obytných souborů citují ještě návrhy následujících (nevím u všech, zda se realizovaly, a tam to není úplně jasně napsáno): Stochov, Hracholusky, Hrádek u Rokycan, Mníšek pod Brdy, Odolena Voda, Plzeň-Slovany, Ostrov nad Ohří (tam to vím a hodně jsem jich osobně prošel při brigádě), sídliště Mojmír v Uherském Hradišti, Ptačí svatyně v Adamově, Bažantnice v Hodoníně, Střelná v Krušných horách a (prý asi nejúspěšnější) malý obytný soubor v Mikulově. Velikou realizací sorely byly též koleje v Podolí.
"J. Pilař, Z. Stupka, K. Prager, V. Hilský:
Nová socialistická Ostrava, pohled na obytný blok, 1951 - realizace"

Doporučovati tento katalog by již nebylo příliš praktickým. Tak bych se dovolil závěrem alespoň podělit o zkušenost, že když je pěkná výstava, tak katalog z ní může potěšení zachovat ještě na dlouho poté.



3 komentáře:

  1. Ahoj z Krakova! U nas je velka cvrt sorelova, jmenuje se Nowa Huta. Mame taky Palac Kultury jako vas Hotel International, ale to uz je ve Varsave. Koleje v Podoli znam a cely ten areal moc se mi libi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz - jeszcze nie byłam w Polsce, chciałbym to kiedyś zobaczyć:-) (google translate rulez:-) )

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat