31. prosince 2007

Karlovarsko včera, dnes a zítra (ONV Karlovy Vary - 1972)

Víte, co byla událost století v Karlových Varech?

Ve sváteční den jedině sváteční publikace.

Jsou díla, jejichž přínos není úplně zjevný po prvním, druhém ani osmém přečtení. Přesto se jich však nelze vzdát, neboť mají tajemnou magickou sílu.

Tak i publikace Karlovarsko včera, dnes a zítra, která je autorským plodem Okresního národního výboru v Karlových Varech z roku 1971.

Dvě stě dvacet čtyři stran plných representativních černobílých fotografií, které zobrazují všechny důležité obory života na Karlovarsku. Zaráží mě však hodně nízká technická kvalita některých snímků. Hlavně to, že část z nich je dost rozmázlá.

Na druhou stranu musím ocenit pečlivou práci s fotografiemi z hlediska vojenského, neboť tam není ani jednou nádraží (jenom autobusové, a to jen MHD). Takže nehrozilo vyzrazení nějakých citlivých informací.

Přináším několik namátkou zvolených obrázků a většinou originální popisky (vynechám verzi v azbuce, byť originál je česko-ruský). Občas se tam vynoří můj nový komentář. (A potom se zase zanoří).

Zajímavou perličkou publikace je kapitola "Událost století".

Nový obchodní dům Centrum ve Staré Roli, který vybudovalo lidové spotřební družstvo Jednota. Centrum je zastoupen hned dvěma snímky a určitě byste mi neodpustili, kdybych některý vynechal.



Dům služeb ve Staré Roli. 


Dle zaparkované Šestsettrojky je nenápadně vidět, že do Role jezdí skutečně hlavně smetánka. Ještě snad jednu lokální zeměpisnou zajímavost: zajímalo by mě, jestli existuje nějaký jiný centrum, který je důsledně mužského rodu - nejen v mluveném jazyce, ale i úředně. Nevím, jestli si to pamatujete, ale krátce po převratu se náměstí 25. února (dnes myslím náměstí U školy?) nazývalo náměstí U Centrumu, a to včetně příslušných cedulek.



Novou dominantou lázeňské čtvrti Karlových Var je mezinárodní kulturní středisko Thermal. Jeho součástí bude padesátimetrový bazén, napájený termální vodou.



Dům potravin v Karlových Varech. V patře tam byl bufáč na stravovací lístek. 
Ještě si to matně pamatuju z dětství jako místo velice libých zastávek ve městě :-)


V překrásném prostředí uprostřed zeleně je uloženo letní kino v Karlových Varech - dějiště mezinárodních filmových festivalů. (Škoda, že dnes již v kinech nejsou taková hesla: Za ušlechtilé vztahy mezi lidmi - za trvalé přátelství mezi národy). Ani nevím, jestli už zase funguje. Naposledy jsem tam byl myslím v roce 1998 (na filmu Drtivý dopad).

A tohle je z té události století. To určitě nikdo neuhádl! Konference evropských komunistických a dělnických stran konaná 24. - 26. dubna 1967 v Imperiálu. Je tam i seznam všech zúčastněných organizací, včetně Sanmarinské komunistické strany. Počítám, že ze San Marina přijela komplet členská základna (v jednom Masseratti :-)).

Horský hotel Klínovec v Krušných horách. 
V pozadí nová věž televizní retlansační stanice.

Nový hraniční přechod mezi ČSSR a NDR u Božího Daru. Koukám na něj vždycky cestou na lyže. Teď s tim Schengenem si nedovedu představit, že by výchoďáci skutečně přestali kontrolovat.


Související odkaz: o turistickém průvodci po Karlových Varech z roku 1958 jsem psal zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat