9. září 2007

Karlovy Vary - průvodce městem (1958)

Abyste nebloudili v KV, napsal Václav František Žanda, ilustroval Vojtěch Cinybulk, laureát státní ceny, vyšlo v roce 1958.

Dnes bych se rád věnoval knize, jež není pravda úplně žhavou novinkou, a to průvodci Karlovými Vary z roku 1958. Je to moje docela oblíbené čtení již mnoho let od koupě v antikvariátu.


Kamzík, impík, kalíšek - vesnička má středisková

Kniha má praktický malý formát A5, což vždy u turistických průvodců považuji za první známku serióznosti projektu. Pravý turist přeci nemá šanci vláčet s sebou nějaké bichle.
Zásadní v tomto průvodci jsou samozřejmě fotografie. Přínosné jsou hlavně snímky tehdejší vřídelní kolonády, přináším oba dva - denní i noční.



Zatím bez kosmonautů.

Samozřejmě, že v průvodci je spoustu zajímavých informací. No spoustu... nejmíň jedna: osobně jsem nevěděl, že se Vřídlo pravidelně zanášelo tou vlastní solí, až úplně přestávalo stříkat, a potom za nějaký čas explodovalo někde o kousek vedle, kde bylo zrovna nejslabší místo toho podzemního přirozeného bazénu.


Jinak vypadal i samotný výtrysk.

Z dnešního pohledu by člověk tak trochu potřeboval nějakého průvodce tím průvodcem, protože tehdy se jmenovalo všechno jinak (snad s výjimkou Staré Role). Některé názvy jako Leninovo nám. apod. si ještě pamatuju, ale třeba Stalinova rozhledna a Gottwaldova rozhledna byly již za mne opět Goethova rozhledna, resp. Doubská hora (Aberg); zatímco motivaci uvedených dvou tehdejších přejmenování chápu, není mi jasné, proč se dnešní vyhlídka Karla IV. jmenovala Josefova rozhledna.
Co se naopak moc nezměnilo, jsou autobusové linky - přináším úplný přehled tehdejších tras dle průvodce. V této souvislosti nemohu zamlčet jisté rozhořčení nad aktuální degradací linky č. 3, namísto které je hlavnější teď patnáctka, kterou já pamatuju, když zaváděli pro zajíždění do Čankova párkrát denně. Ale na ty změny si troufli, až když jsem se z KV odstěhoval, tak to asi nechám být a nepoženu to vejš.


Linka č. 3 v plné kráse.

Čistě kvůli panu DJ přikládám i letový řád leteckého spojení PHA-KV. (I když on patrně létá na rodinné dýchanky do Sudet větroněm, navíc zahalen v šátek přes ústa a černé brýle, aby ho náhodou někdo nevyfotografoval a nedal na blog!)


Jen pro srdcaře!

Na závěr bych rád vyzdvihl přílohy knihy, které tvoří schéma dopravních spojení (to nepřetiskuji), mapa města a okolí - viz výřez níže; jak vidíte, tento materiál dovedně skloubil turistickou potřebu s povinností nevyzradit nepříteli náhodou přílišnou podrobností nějaké vojenské tajemství.


Na mapě je vidět i neexistence nové pražské silnice.

Co by to bylo za průvodce bez záložky. 
Co by to bylo za záložku bez řádného hesla.

Na doporučení je už asi trochu pozdě. Ale snad stojí za poznámku, že staré turistické průvodce nejsou špatný žánr, stejně jako stará propagační regionální literatura. Něco málo jsem z archivu ani po dvou stěhováních ještě nevyhodil a časem tím čtenáře blogu oblažím.


Žádné komentáře:

Okomentovat